Vega

Foto ovenfor: Kristoffer Møllervik/Visitt Helgeland

På øya Vega utenfor Brønnøysund ligger det populære hotellet Vega havhotell https://www.havhotellene.no/.

Du bør lese mer om Vega Verdensarv her: https://www.verdensarvvega.no/. Bli med opp Vegatrappa 🤩 - søk opp "bli med opp vegatrappa" på NRK Tv, for å se nærmere på hvordan det ser ut. 

Vegatrappa har ca. 2000 trinn. Besøk Vegatrappa sin nettside: https://www.visitvega.no/no/vegatrappa Turbeskrivelse: Vegatrappa https://visithelgeland.com/no/trip/turbeskrivelse-vegatrappa/.

Lik gjerne Vega Kystlags Facebookgruppe: https://www.facebook.com/Vegakystlag

Velkommen til Vega Verdensarvsenter.

Vega Verdensarvsenter er inngangsporten til Vegaøyan – et levende verdensarvområde ytterst på Helgelandskysten. Her lærer du hvorfor det unike samspillet mellom mennesker og natur ga øyene plass på UNESCOs liste, med fokus på ærfugldrift og fiskerbondens liv. På senteret finner du utstillinger inne og ute for hele familien, samt cafe og gavebutikk med lokale produkter.  For cafe og åpningstider, se https://verdensarvvega.no/apningstider-priser/.

Vega Verdensarvsenter ligger vakkert til på Gardsøya, nord på Vega, bare noen skritt fra hurtigbåtkaia og småbåthavna. Fra senteret har du utsikt mot kjente landemerker på Helgeland som De syv søstre, Dønnamannen og Lovund. Mange velger å kombinere besøket med båttur eller øyhopping. Åpningstider og priser:  https://verdensarvvega.no/apningstider-priser/.

Stavsmarken Gård

Stavsmarken Gård og Pølsemakeri drives av Bente og Lars Børsheim. Gården har vært i familien siden tidlig 1900-tallet og vi er fjerde generasjon som driver gården. Lars sin oldefar var bygdeslakter, og det har i generasjoner vært tradisjon for å slakte og videreforedle mat på gården.

Kvinnene i familien er også kjent for å være "matkjærringer" og har rykte for å lage god og rikelig med mat.

Dette har lagt grunnlaget for hva vi gjør i dag og er bakgrunnen for det vi ønsker å videreføre. Vi tar nå med oss våre forfedres oppskrifter inn i vår moderne produksjon. Gammelt og nytt møtes i spennende smakskombinasjoner.

*Matkjærringer er kvinner som kan kunsten å lage god mat, ofte ispedd en stor porsjon kjærlighet.

Velkommen til gards!